Geen tijd meer te verliezen voor opmaak interfederaal energieplan

15 november 2017
 

CD&V verwelkomt de nieuwe studie van ELIA over de Belgische nucleaire scenario's na 2025. De voornaamste boodschap van de ELIA-studie is dat er geen tijd meer te verliezen valt voor een gezamenlijk interfederaal afgesproken energieplan. CD&V drukt hier al verschillende jaren op.  "​Het laatste wat mag gebeuren, is een nieuw uitstel van de kernuitstap omdat we niet klaar waren met de alternatieven.", zeggen Robrecht Bothuyne en Leen Dierick, energiespecialisten van CD&V.  “Het ELIA-rapport maakt heel duidelijk dat het vijf voor twaalf is.”, klinkt het.

De geplande kernuitstap in 2025 moet voor ons het uitgangsscenario zijn. De ELIA-studie toont aan dat dit haalbaar is. Maar ze wijst er ook op dat dit geen evidentie is.” zegt Dierick.  De markt alleen zal geen nieuwe gascentrales bouwen, bevestigt de ELIA-studie.  Dat houdt dus een vorm van ondersteuning in en de Europese regels inzake vrije mededinging zijn daarin zeer strikt. “Een zeer gedisciplineerde voorbereiding is noodzakelijk en dit aan een strak tempo.”, beklemtonen Dierick en Bothuyne. “Als er ondersteuning nodig is, zal iemand die moeten betalen. Het energiepact is alleen voldragen als ze ook duidelijke keuzes maakt over de kosten van de toekomstkeuze, en dat die publiek gedragen worden. De publieke bevraging die pas afgesloten werd, was op dat vlak ondermaats.”, klinkt het bij de twee CD&V-volksvertegenwoordigers.

Hoe dan ook is de huidige generatie kernenergie een aflopend verhaal voor CD&V. We kunnen onze investeringsmarge best zo veel mogelijk inzetten op de toekomst: meer hernieuwbare energie, opslag, interconnectie, slimme vraagbeheersing. “We moeten een kwantumsprong maken op vlak van energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en netuitbouw.”, verduidelijkt Bothuyne.  Als we nieuwe efficiënte gascentrales bouwen bij ons, hebben we het voordeel van early move tegenover andere landen, én bovendien profiteren we van de troeven van onze gunstige aardgasverknoping. “Het is nu aan de energieminsters om met alle gegevens aan de slag te gaan, in overleg met de stakeholders. Samen moeten er knopen doorgehakt worden in een energiepact.” concludeert Dierick. 

Categorie: 

Robrecht on Twitter