Steeds minder familiebedrijven geschonken aan nultarief

8 augustus 2017
 

75% van de werkgevers in ons land zijn familiebedrijven, vaak KMO’s, maar ook veel grote bedrijven zijn echte familiale ondernemingen. Een flink deel daarvan, zowat 40% van de familiebedrijven, wordt geleid door een 55-plusser.

 

Vlaanderen vergrijst aan een snel tempo. Hetzelfde geldt uiteraard voor de Vlaamse ondernemers. Om te vermijden dat oudere ondernemers gewoon hun zaak stopzetten of laten doodbloeden, wordt een stimulerend beleid gevoerd om ondernemers aan te zetten op tijd na te denken over de opvolging in of overname van hun bedrijf. Vanaf 1 januari 2012 vervielen zo de schenkingsrechten bij het overdragen van een familiebedrijf. De Vlaamse regering wil met het vervallen schenkingsrecht ondernemers aanmoedigen om de overdracht van hun bedrijf vooraf te regelen (met andere woorden; voor hun overlijden of stopzetting). Vlaams volksvertegenwoordiger Robrecht Bothuyne (CD&V) vroeg de cijfers op via een parlementaire vraag.

 

Ondanks dat er heel veel familiebedrijven in Vlaanderen actief zijn, blijkt nu dat er steeds minder overdrachten zijn die gebruik maken van dat nultarief. In 2016 zijn er 22% minder bedrijven overgedragen dan in 2015. Ook in 2015 ging het aantal overdrachten al achteruit met 28% in vergelijking met het jaar ervoor. Concreet werden vorig jaar 888 familiebedrijven weg geschonken aan een nularief, terwijl dit er in 2015 1011 waren en in 2014 nog 1591.

 

Bothuyne: ‘deze daling is onheilspellend. Het gunstige nultarief leidt niet het gewenste resultaat: in plaats van meer worden fors minder bedrijven op deze manier van een nieuwe toekomst voorzien. De minister moet, eventueel samen met tussenpersonen als boekhouders en accountants, notarissen, enz. dit nultarief beter bekendmaken.’

 

Het is dus zaak om één mensen aan te moedigen de familiale zaak over te dragen en twee om goeie overnemers te vinden. Ook startende ondernemers kunnen aangemoedigd worden om een bestaande familiale zaak over te nemen en zo hun stappen in het ondernemersleven te zetten. Om die reden is er een overheidsopdracht ‘dienstverlening ondernemerschap’ gestart om inspiratie, informatie en advies te geven aan ondernemers in alle fasen van het ondernemen. Met andere woorden, ook aan starters die een bestaande onderneming willen overnemen.

Als aanmoediging zal er in de week van de bedrijfsoverdracht, die dit jaar van 23 tot 27 oktober zal lopen, speciale aandacht zijn voor ‘starten door overname’. Bothuyne: ‘Starters die een zaak overnemen hebben een grotere kans op slagen dan wanneer men een zaak vanuit het niks tracht op te bouwen.’

Categorie: 

Robrecht on Twitter